
חשוב לדעת
המפתח להצלחה בפרק הבא בחיים בידיים שלכם

איך מספרים לצד השני
כאשר אתם עומדים בפני ההחלטה להודיע על גירושין, חשוב להבין כיצד לשתף את בן או בת הזוג בהחלטה בצורה שתפחית את הפגיעה ככל האפשר. השיחה הזו היא משמעותית מאוד, ויש לה פוטנציאל לערער את עולמו של הצד השני, ולכן כדאי להתכונן היטב אליה. ההודעה על רצון לסיים את הנישואין עשויה להיות דומה להודעה על אובדן של אדם קרוב, מה שיגרום להלם רגשי עמוק אצל בן הזוג. ההבנה הזו לא נועדה לשנות את החלטתכם, אלא לאפשר לכם לראות את המורכבות הרגשית שהצד השני צפוי לחוות במהלך השיחה ובתקופה שאחריה.
לפני שאתם פותחים בשיחה הכואבת, כדאי שתדעו כמה דברים שיכולים לעזור לכם לנהל אותה בצורה רגישה יותר. חשוב להבין שלבן או בת הזוג שלכם ידמה כי לכם יש שני יתרונות משמעותיים על פניהם. הראשון הוא יתרון הזמן – לכם היה זמן לעבד את המחשבה על סיום הנישואין, לחשוב עליה ולהתכונן, בעוד שבן הזוג ייתכן ולא היה מודע כלל לרצון שלכם לסיים את הקשר. עבורו, השיחה עשויה להיות הלם מוחלט, והוא יזדקק לתקופת הסתגלות ואבל – תקופה שאתם כבר עברתם או נמצאים בתוכה. היתרון השני שלכם הוא יתרון השליטה בתהליך. גם אם טרם פניתם לייעוץ מקצועי, בן הזוג שלכם עשוי להרגיש שאתם מובילים את התהליך, מה שיגרום לו לחוש חוסר אמון ותחושת אי-צדק. המודעות לכך שהצד השני עשוי לראות אתכם כבעלי יתרון כפול – של זמן ושליטה – יכולה לעזור לכם להבין את הצורך לתת לו זמן לעכל את המצב. למרות הרצון לסיים את הדברים במהירות, חשוב לאפשר לבן הזוג להסתגל ולשחק תפקיד פעיל בתהליך הפרידה.
עשו ואל תעשו
השלב הראשון והחשוב ביותר לפני כל צעד בתהליך הגירושין הוא להגדיר את המטרות שאותן אתם רוצים להשיג לאחר סיום הנישואין. לעיתים רבות, אנשים נוטים לקבוע לעצמם מטרות באופן אוטומטי, ללא מחשבה מעמיקה על ההשלכות ארוכות הטווח. זאת למרות שהשלבים הראשונים בתהליך הגירושין הם קריטיים ויכולים להשפיע על המשך חיי ההורים והילדים. לא פעם אני נתקל בגברים ובנשים שפועלים בצורה אינטואיטיבית, מתוך לחצים מגדריים, תרבותיים או חברתיים, ולא בהכרח בהתאם לרצונות האישיים והייחודיים שלהם.
כאשר אנשים מגיעים לתהליך הגישור כשהם מייצגים עמדות שאינן תואמות את הצרכים האמיתיים שלהם, הם מהר מאוד מבינים שעד שלא יפרקו את אותן שכבות מגוננות שאינן רלוונטיות, לא יוכלו להשיג את מה שחשוב להם באמת. לכן, קיימת החשיבות שבהצבת מטרות ברורות, המותאמות באופן אישי ואף אגואיסטי לכל אחד מהצדדים. רק לאחר שתבינו מה באמת יגרום לכם לאושר, ומהם הצרכים הכנים והאמיתיים שלכם, תוכלו להתחיל לתכנן את הדרך לגירושין נכונים וחכמים. השלב הבא לאחר שהגדרתם מטרות לטווח ארוך הוא לנסות להבין את הצד השני. הכוונה היא לא רק לדרישות הטכניות שלו, אלא גם לרגשותיו ומחשבותיו. אם הצד השני לא פעל בחוכמה כמותכם ולא הגדיר מטרות ברורות, ייתכן שיבקש דברים שאינם מציאותיים (למשל, זמני שהייה של 100% מהזמן). לכן, חשוב לא לתת משקל יתר לדרישות הקשות בתחילת הדרך. במקום זאת, כדאי להתמקד בהבנת תחושותיו ורגשותיו. הפגינו אמפתיה ותנו לצד השני להבין שאתם באמת מנסים להקשיב לו ולהבין אותו. כך תוכלו להפחית את הפחדים והמתחים, והדרישות שלו יהפכו לריאליות יותר. זכרו, הבנה אינה מחייבת הסכמה. כשתגיעו לשלב שבו המו"מ מתנהל מתוך הבנה הדדית וכנות, תוכלו להתחיל לגבש את תהליך הגירושין שלכם בצורה חכמה. בשלב הזה, חשוב להכין יחד עם מגשר תקציב חודשי או שנתי ולהגדיר את סדר היום שלכם לשנים הקרובות, רצוי עד שהילד הצעיר יגיע לגיל 18. כשבידיכם יהיו תקציב והסדרי זמן מסודרים, תוכלו לגשת לסוגיות כמו זמני שהייה ואחריות הורית בצורה ברורה ומעשית. ככל שהשיח ביניכם יתבסס על נתונים אמיתיים ושקופים, כך יהיה קל יותר לצד השני להבין את מציאות חייכם ולגבש פתרונות שמתאימים לשניכם. עם זאת, יש לזכור שהשיטה הזו תעבוד רק אם הנתונים שתציגו יהיו כנים ומדויקים. אם יתברר שהעובדות אינן נכונות, יהיה קשה להשיב את האמון, והדרך לגירושין חכמים תהיה ארוכה יותר.


איך להודיע לילדים על הפרידה
ההחלטה איך להודיע לילדים על הגירושין מעסיקה הורים רבים שעומדים בפני פרידה. כשההורים נמצאים במצב משברי ומתקשים לתפקד בצורה תקינה, הם מבינים במהרה שכל עיכוב או הימנעות מטיפול נכון בילדים בנושא הגירושין עלול להקשות עליהם בהמשך ההתמודדות. ככל שהילדים יהיו מלאים בחששות ובסימני שאלה, כך גם ההורה, שמנסה להתמודד בעצמו, ימצא את התהליך קשה יותר. מחקרים רבים מראים שילדים זקוקים לגבולות ברורים דווקא במצבים לא ודאיים. לכן, חשוב שההורים יעזרו לילדיהם להבין את המציאות החדשה, כולל זמני השהייה והסדרי האחריות ההורית, כדי להקל עליהם את המעבר ולהפוך אותם לגורם תומך ולא מכביד.
כללים עיקריים להודעה על גירושין לילדים: אחידות המסר – כדי לייצר ודאות לילדים בכל הקשור למצבם המשפחתי, חשוב שהמסרים שיועברו להם יהיו מתואמים ומוסכמים על שני ההורים. הודעה משותפת – מומלץ ששני ההורים יהיו נוכחים בעת ההודעה כדי לשמור על אחידות המסר ולהבין את נקודת המבט של הילדים. כך ניתן לתת מענה לצרכיהם ולהימנע מיצירת פערים בהבנה או בכוחות בין ההורים. שמירה על כבוד ההורה השני – חשוב להימנע מהשמצות או פגיעה בכבוד ההורה השני בפני הילדים. כל כעס יש לפתור ישירות מול ההורה האחר או במסגרת גישור. הכנה רגשית – השיחה עם הילדים היא קשה לכל הצדדים, ולכן חשוב להגיע אליה מוכנים רגשית. זהו הזמן להתרכז בילדים ולשמור את הכעסים מחוץ לחדר. היו שם בשבילם בלבד. הכנת תשובות לשאלות – מאחר והשיחה עם הילדים היא משמעותית, כדאי ששני ההורים יערכו חזרות לפני השיחה. הכינו תשובות לשאלות שהילדים עשויים לשאול, כמו: "איפה נגור?", "למה אתם מתגרשים?", "אתם עוד אוהבים אותי?" וכדומה. חשוב שכל תשובה תהיה כנה, ברורה, ומותאמת לגיל הילד. מותר לסרב לענות על שאלות מסוימות – אם הילד שואל שאלות אישיות או חודרניות, מותר להורים לקבוע גבולות ולהסביר שהנושא יידון בין ההורים. כך תמנעו מהילד לחשוב שהוא מקבל סמכות הורית. התייעצות עם אנשי מקצוע – אם ההורים חשים חוסר ביטחון לגבי הדרך הנכונה להודיע על הגירושין, מומלץ לפנות לפסיכולוג ילדים או מגשר גירושין כדי לקבל כלים מקצועיים שיעזרו בתהליך. אהבה ללא תנאי – במהלך השיחה, חיזרו והביעו את אהבתכם כלפי ילדיכם והבהירו להם שתמשיכו לאהוב אותם תמיד. זה הזמן להראות להם מהי אהבה ללא תנאי.
זמני שהות
זמני שהייה (זמני שהות), הידועים בעבר כהסדרי ראייה, הם התקופות שנקבעות לכל אחד מההורים להיות עם ילדיהם לאחר הגירושין, ללא נוכחות ההורה השני. כל הורה זכאי לבלות זמן משמעותי עם ילדיו, להשפיע על גידולם ולהנחיל להם ערכים שחשובים לו. חלוקת הזמן הזו נועדה להגדיר בצורה ברורה ומסודרת מתי הילדים יבלו עם כל אחד מההורים ומתי כל הורה יבלה זמן בנפרד מהילדים.
להיות הורה זו זכות גדולה שמעניקה להורה אפשרות להיות חלק משמעותי מחיי ילדיו, ובו בזמן גם מחזקת אותו בהתמודדות עם קשיי הגירושין. יחד עם זאת, זמני השהייה הם גם חובה המוטלת על ההורה, הדורשת ממנו לשמר את הקשר עם ילדיו גם לאחר הפרידה. אך מהו זמן משמעותי בזמני השהייה? איך מתמודדים עם הקושי של ההורה שלא להיות עם הילד בזמן שהילד נמצא עם ההורה השני, במיוחד אם יש תחושת ניכור כלפי ההורה השני? לשאלות אלו אין תשובה מיידית, אך עם הזמן, ההתמודדות נעשית קלה יותר, ושני ההורים לומדים להסתגל לזמני השהייה המתאימים להם ולילדיהם.
כדאי שהזמני שהייה שנקבעים בהסכם הגירושין יהיו מאוזנים כך ששני ההורים ייהנו מהם ולא יתחייבו לזמנים שעלולים לפגוע בהם בעתיד.


לעזוב את הבית לפני פרידה סופית?
כאשר בני זוג מחליטים להתגרש או לקחת הפסקה ביחסים, אחת השאלות הראשונות שעולה היא – האם כדאי לעזוב את הבית לפני הגירושין? כמובן שאין תשובה אחת שמתאימה לכל המצבים, אבל ניתן להניח עקרונות מנחים שיעזרו לנו בקבלת החלטה בהתאם לנסיבות האישיות שלנו. אם היינו צריכים להגדיר כלל אצבע- ככל שניתן להישאר בבית המשותף עד שמגיעים להסכמות על הנושאים המיידיים והחשובים הדורשים פתרון בטווח הקצר – זה עדיף. עם זאת, יש חריגים לכלל, בעיקר במצבים שבהם היחסים בין בני הזוג פוגעניים באופן קיצוני ומשפיעים לרעה עליהם ועל ילדיהם.
במצבים אלו, מומלץ לבני הזוג לקבוע כללים מוסכמים וברורים לניהול התקופה שעד הגירושין, כך שיוכלו לכבד את הצרכים האישיים זה של זה. אם כל אחד יאפשר לעצמו ולעמיתו זמן לעכל, לעבור את תהליך האבל ולהגיע להחלטות מעשיות, ההתנהלות תהפוך לקלה יותר. לעומת זאת, צעדים חד-צדדיים וחוסר תיאום עלולים להעמיק את החששות וליצור מתחים שיהפכו את תהליך הגירושין לקשה יותר. אמון, שקיפות וודאות הם שלושת המרכיבים המרכזיים שיעזרו לבני הזוג להגיע להסכמות בצורה הטובה ביותר. ככל שיקפידו על כך, כך יוכלו להתמודד בצורה נוחה יותר עם המצב.
לסיכום, התשובה לשאלה האם כדאי לעזוב את הבית לפני הגירושין תלויה רבות בשיתוף הפעולה עם בן הזוג. אם תפעלו בתיאום ובכבוד הדדי, המעבר למקום מגורים חדש ייעשה בצורה חלקה יותר וימנע פגיעה במשפחה ובילדים. לעומת זאת, צעדים שנעשים מאחורי הגב וללא תיאום עלולים להקשות עליכם ועל משפחתכם בתהליך כולו.
איך נפרדים כשהמצב הכלכלי לא טוב
אחד הנושאים המאתגרים ביותר בתהליך הגירושין הוא המצב הכספי. המורכבות הכלכלית נובעת מכך שבני זוג המצויים בעיצומו של תהליך גירושין חשים לעיתים כי חייהם התהפכו, מה שמפעיל אצלם את יצר ההישרדות הבסיסי. עבור אנשים רבים, נושא הכסף קשור לצרכים הבסיסיים ביותר כמו ביטחון, יציבות, קורת גג ומזון להם ולילדיהם.
מעבר לכך, ברמה הפרקטית, ברור שגירושין מגדילים את הוצאות התא המשפחתי בשל המעבר לניהול שני בתים נפרדים, מה שמחייב התאמות כלכליות חדשות. השינוי הזה, אשר דורש מהצדדים לצאת מאזור הנוחות, עשוי להפעיל לחץ ומתח בתחילת התהליך, כאשר עדיין לא ברור איך ייראו החיים הכלכליים לאחר הפרידה.
המצב הזה נעשה מורכב אף יותר כאשר היכולת הכלכלית של בני הזוג מראש אינה טובה. במקרים כאלו, רבים שואלים את עצמם:
איך בכלל אפשר להתגרש כשאין כסף?
להישאר יחד רק כדי לא להסתבך מבחינה כלכלית?

אל דאגה.. אלו שאלות טבעיות במצב הישרדותי. כאן נכנס לתמונה תהליך הגישור. באמצעות חשיבה יצירתית ושיתוף פעולה, ניתן למצוא פתרונות שיאפשרו לבני הזוג לחיות חיים כלכליים מאוזנים. במקרים מסוימים, גירושין עשויים אף לשפר את מצבם הכלכלי, למרות העלייה בהוצאות. בגישור גירושין, כל המספרים נפרסים על השולחן בצורה ברורה. המספרים עצמם הם עובדות שאפשר לשחק איתן ולבנות פתרונות ריאליים. מה העלות החודשית של המכולת? כמה עולה שכר הדירה? מה העלות של ניהול שני בתים נפרדים? איך מטפלים בהוצאות בלתי צפויות שקשורות לילדים? כמה כסף יוצא בשנה על ביגוד, ספרי לימוד, חוגים, ובריאות? מה גובה ההכנסות של כל אחד מהצדדים? לאחר שמניחים את כל הנתונים על השולחן, התמונה הכלכלית מתחילה להתבהר. ניתן לראות אם שני הבתים מאוזנים כלכלית או אם אחד מהם, או שניהם, נכנסים לגירעון. במקרים שבהם יש גירעון, יש שני פתרונות עיקריים: לצמצם הוצאות או להגדיל הכנסות. כאן הגישור מציע מרחב יצירתי שמאפשר לשני הצדדים למצוא פתרונות טובים עבורם. תהליך הגישור מאלץ את בני הזוג להתנהל בצורה כלכלית מחושבת וחכמה יותר, ומסייע להם לעקוב אחרי ההוצאות וההכנסות באופן קבוע. בנוסף, חלוקת זמני השהייה בין ההורים יכולה לפתוח בפני כל אחד מהם אפשרות לפיתוח קריירה ולהגדלת ההכנסה. יתרה מזאת, נישואים לא טובים עלולים לגבות מחירים רגשיים ונפשיים כבדים, המשפיעים על היכולת להתפתח מקצועית, להיות יצירתיים ולהשקיע באנרגיה חיובית. כאשר יוצאים לדרך חדשה, ובמיוחד כאשר עושים זאת באמצעות גישור ששומר על תקשורת טובה, בני הזוג מקבלים הזדמנות לפרוח – לא רק מבחינה רגשית, אלא גם כלכלית.

למה חשוב לערוך הסכם גירושין איכותי
יש לא מעט זוגות פרודים שבוחרים לחיות ללא הסכם גירושין מסודר או מסתפקים בהסכם כללי שהורידו מהאינטרנט. לעיתים קרובות, בחירה זו מובילה למחלוקות וריבים גדולים אף יותר מאלה שהיו קיימים בזמן הנישואין. ההשפעות של הסכם בלתי מספק אינן מסתכמות רק במתחים בין בני הזוג עצמם, אלא פוגעות גם בילדיהם ובמערכת היחסים המשפחתית כולה.
הסכם גירושין שנעשה בצורה מקצועית ומותאמת אישית יכול למנוע בקלות את כל הסיבוכים הללו. על ידי תכנון ובנייה של הסכמות מדויקות, בעזרת בעל מקצוע מומחה בתחום, ניתן להבטיח שההסכם יכסה את כל הצרכים של שני הצדדים ושל הילדים, הן בהווה והן בעתיד.
ברגע שההחלטה להיפרד היא סופית, אף אחד מבני הזוג לא מעוניין להותיר "זנבות" פתוחים שעלולים לצוץ בעתיד וליצור מחלוקות נוספות. הסכם גירושין איכותי מעניק לשני הצדדים שקט נפשי לשנים רבות קדימה, בכך שהוא מספק מסגרת מוסכמת וברורה לכל הסוגיות המרכזיות בחיים המשותפים אחרי הפרידה.
כאשר כל הנושאים מסוכמים בצורה מפורטת ומקיפה, אף אחד מבני הזוג לא יופתע או יחשוש ממריבות בלתי צפויות בעתיד. הסכם איכותי צריך לכסות באופן הרמטי את כל הנושאים החשובים בהווה, כמו משמורת וזמני שהות עם הילדים, דמי מזונות, חלוקת הרכוש (כולל דירת המגורים), זכויות פנסיה, וחלוקת הנכסים הפיננסיים.
וכן את השיח על העתיד, ובמיוחד כאשר הילדים קטנים, ולדון בסוגיות שצפויות להתעורר בהמשך הדרך. לדוגמה, יש לדון ולהסכים על חלוקת הוצאות נוספות כמו שיעורים פרטיים, רכישת טלפון נייד, חגיגות בר או בת מצווה, טיסות לחו"ל, מעבר דירה של אחד מבני הזוג, רילוקיישן ועוד עשרות נושאים אחרים שעשויים להתרחש במהלך החיים. הסכם שמכסה את כל אלו מראש מאפשר לשני הצדדים לתכנן את עתידם בביטחון, ומקטין את הסיכון לחיכוכים ולוויכוחים עתידיים. לסיכום, הסכם גירושין איכותי ומקיף הוא הבסיס לשקט נפשי, יציבות משפחתית, ושמירה על טובת הילדים. כל פרט שאינו נלקח בחשבון בזמן עריכת ההסכם עלול להוביל לבעיות עתידיות, ולכן חשוב להקדיש לתהליך את תשומת הלב והמקצועיות הדרושות.